HISTORISCHE PRIMEUR: PODIUM EREDIVISIE HEREN TC TWENTE!

Zaterdag 26 augustus was een historische dag in de 6-jarige eredivisie-geschiedenis voor de TC Twente heren. Voor het eerst mocht het team uit Enschede het podium beklimmen in de Teamcompetities Triathlon.

Al voordat het seizoen begon, wist ik dat het mogelijk zou zijn. De ingrediënten nodig voor een podium waren een foutloze race van tenminste 4 atleten die in vorm zouden zijn. In Arnhem waren we het podium al op een paar tellen na genaderd, maar gisteren was het dan eindelijk wel zover.

Dat Yannic in vorm was, liet hij de afgelopen weken al zien in de 1. Bitburger 0,0% Triathlon-Bundesliga wedstrijden in Tübingen en Grimma en de ETU cup in Wuustwezel. Wat hij nodig had was een solide zwemrace en een fietsgroep die zou samensmelten met de kopgroep. Lucas maakte het met een 6e zwemtijd waar om direct de kopgroep te pakken na het zwemmen. Met 6 anderen wist hij echter na 2 fietsronden dat zijn vluchtpoging geen succes had. Samen met Stijn en Yannic kwam een grote groep bij de zeven koplopers.

Remko, die bij het zwemmen door teamgenoot Yannic (per ongeluk) geraakt was, kwam daardoor bij het fietsen in de derde grote groep terecht. Felix, die net achter Remko uit het water kwam, kon zich door een snelle wissel ook bij die groep voegen.

Dan hebben we hiermee gelijk de hoofdrolspelers in dit succesverhaal genoemd.

In de tweede wissel hadden we alle 5 atleten op een prima uitgangspositie. En met de loopkwaliteiten van de Duitse mannen en met de potentie die Stijn op het lopen dit jaar al heeft laten zien, wist ik dat er vandaag echt wat mogelijk was. Na een dubbelcheck bij de penaltybox zag ik dat de mannen geen fouten hadden gemaakt. Lucas kwam als tweede uit de wisselzone, Yannic in het midden van de kopgroep en Stijn – door een botsing als een van de laatsten. Na de eerste van twee loopronden liep Yannic voorop! Ik dacht dat ik gek werd! Heen- en weer lopend besloot ik op de doorkomst van de overige atleten te wachten en vervolgens in afwachting naar de finishzone te gaan. Toch een beetje teleurgesteld zag ik Jonathan Wayaffe alleen de hoek om komen. Het flinke trainingsblok dat Yannic een dag voor de wedstrijd had afgesloten zorgde dat hij net niet de benen had om de Belg (die ook in World Cups deelneemt) bij diens versnelling te volgen. Maar wat was ik onwijs trots op hem! En superblij voor het team!

Lucas had een solide run en kwam als 6e over de streep. Met Stijn die een minuut later als 15e binnenkwam zag de wereld voor de club uit Enschede er opeens wel heel erg goed uit! Stijn beleefde een van zijn weinige probleemloze wedstrijden dit seizoen en toonde karakter door met loopbenen – die niet super waren – een heel goed looponderdeel neer te zetten.

Het was even wachten op Felix, die bij het lopen last had van steken, maar op de laatste 100 meter Ynze nog net voorbij kon steken en als 41e binnenkwam. Even later kwam ook Remko binnen, als 53e. Hij was wat teleurgesteld nadat hij na het zwemmen niet in de groep zat die hij gehoopt had. Toch zit het met zijn vorm wel goed – en dat heeft hij vandaag wederom getoond.

Het rekenwerk kon beginnen… Helemaal toen bekend werd dat Squadra twee diskwalificaties had vanwege het overschrijden van de middenstreep op het fietsparcours. De diskwalificaties werden succesvol aangevochten, waarop wederom protest werd ingediend. Tot op vandaag is de uitslag daarvan niet bekend – voorlopig zijn we derde. Dit kan dus nog een tweede plek worden.

Nooit eerder wisten de TCT mannen een podium te bereiken. Dat er nog maar veel mogen volgen!!

Reacties van onze mannen na de wedstrijd:

Stijn: ‘Balen dat het uiteindelijk alleen maar over Squadra ging. Maar wat waren onze Duitse mannen goed! Zonder hen was dit nooit gelukt!’

Yannic: ‘Flink gevecht gehad in het water, waarbij ik helaas Remko heb geraakt. Daarna veilig in de eerste groep op de fiets. De benen voelde goed, zelfs na het lange trainingsblok. Ik liep na T2 meteen naar de kop, maar was niet fris genoeg om voor die jongen uit België te blijven.’

Lucas: ‘Wederom veel plezier gehad om met TC Twente in de eredivisie te racen. Het was een stevig gevecht tijdens het zwemmen en helaas was mijn vlucht met 6 anderen op de fiets niet succesvol. Ik had nog wat energie over voor een solide run om mijn werk af te maken voor een geweldig teamresultaat.

Remko: 'Ik had een prima start. Helaas raakte Yannic me, waardoor ik de groep moest lossen. 5 Seconden verlies met zwemmen werd een halve minuut op de fiets. Maar het teamresultaat is geweldig en om het eredivisie podium te staan was een fantastisch moment.

Door: een ongelooflijk trotse coach, Edwin

 

DSC_0193.JPG
DSC_0202.JPG