Heren TCT 2 winnen 1e divisie triatlon in Stiens en versterken koppositie

Afgelopen zaterdag met het 1e divisie dames en heren team op pad naar Friesland. Triathlonnen in dé hoofdplaats van de gemeente Leeuwarderadeel. 1 van de weinige plaatsnamen die hetzelfde heten in het Nederlands als in het Fries. Voor de kenners, dat kan natuurlijk alleen maar Stiens zijn...

Met de Gosselink-mobile, een vrachtschip op wielen waarop 6 racefietsen achterop geklikt kunnen worden, vertrokken we vanuit Enschede. Betrekkelijk grijs weer, onderweg kwam de nattigheid met bombarie uit de lucht. Het was even dubben welke type tubes we moesten monteren, om niet als een waterballettende ballerina het fietsparcours af te glijden. De tu-tutjes bijna uit de tas halende, bleek de regen plaats te hebben gemaakt voor zon. Potverdikke, neem ik een keer de zonnebril niet mee….

Prima, met nog een uurtje te gaan startnummers ophalen, fietsen parkeren in parc fermé en wetsuit dichtritsen. Voor de mannen dan die om 13:30 het startschot kregen. De dames moesten nog heel even wachten, want pas om 14:40 konden zij de plomp in.

Het zwemmen bleek vorig jaar al ongemakkelijk als je aan de linkerkant van de feart zat. 200m verder lag namelijk een bocht naar links en dan wil iedereen daar liggen. Bouke en Bert lagen dus rechts. Met een paar plaatsen naar het midden Marco en Guido. Na het startsein als een malle sprinten om goed positie te liggen. Het blijkt andermaal dat het gehele deelnemersveld 200m hard kan zwemmen, maar daarna vallen de meesten stil en kun je zelf iets relaxter malen. Bert komt als eerste van de groene brigade uit het water, direct in de kopgroep. Een kleine 2 minuten later volgen de overige 3, op een paar tellen na dichtbij elkaar.

Fietsen met 5 in de kopgroep en later met 7. Er werd totaal niet (slim) gefietst. Gelukkig lagen de belangen van Bert dusdanig dat het geen noodzaak had om het tempo hoog te houden (3 teamgenoten in de groep erachter). Zodoende konden de mannen van hoofdsponsor Groen zelfs enkele keren als kwartet het peloton aanvoeren. Bouke wisselde het snelst (die is nog jong en onbevangen) en liep nog even op kop. Na 1 ronde kwam Bert langszij en liep even later ook naar de kop om die vervolgens niet meer uit handen te geven. Even leek het uit te komen op een clean sweep, Guido liep namelijk direct erachter. Maar uiteindelijk waren andere atleten net te sterk. Met en 1e, 7e en 9e plaats (Marco stapte na het flitsend fietsonderdeel uit) zat er niks anders op dan het hoogste trede op het podium te beklimmen. En de koppositie in het klassement aan te scherpen. Als afsluiter op deze puike prestatie nog even gegeten bij familie van Veen, in een ander Friesch gehucht. Beetsterzwaag genaamd. Ook een hoofdplaats van een gemeente, maar in tegenstelling tot Stiens gebruiken ze hierbij wel een friese naamvariant. We hebben weer veel geleerd!